Darkov recept za bograč
- 24. 05. 2018
Bograč že po tradiciji pripravljamo nad odprtim ognjiščem z dobro družbo na svežem zraku. Jed na žlico po Darkovem receptu je vrhunsko razvajanje za proste dni, ko se bomo z družino odpravili na krajši oddih v naravo. Lačni ne bomo!
Sestavine za bograč
- 1 kg govejega bočnika
- 1 kg žrebičkovega mesa (vrat)
- 1 kg svinjskih plečk
- 1 kg muflona oz. gamsa
- 1 kg jurčkov
- 1 kg čebule
- 1 kg krompirja
- 250 g paradižnikove mezge
- 200 g sveže rdeče paprike
- 100 g suhe mlete paprike
- 100 g svinjske masti
- 2 glavici česna
- 10 lovorjevih listov
- 3 dl Modre frankinje
- brinove jagode
- črn celi poper
- majaron
- timjan
- sol
- mleti poper
Čebulo in česen olupimo in narežemo. V litoželeznem loncu ali kotličku vse skupaj na svinjski masti pražimo cca. 40 minut, na počasnem ognju, da začne čebula razpadati. Meso zrežemo na manjše koščke in ga po trdoti dodajamo v kotliček. Najprej goveji bočnik, nato žrebičkovo meso, muflona in na koncu še svinjsko meso. Vse skupaj mešamo in pazimo, da se enakomerno zapeče.
Posebej v ponvi prepražimo gobe, ki jih primešamo k mesu in dodamo svežo papriko. Počasi dušimo cca. dve uri. Nato paradižnikovo mezgo, suho papriko, vino in začimbe zmešamo skupaj, zalijemo meso in kuhamo še nadaljnje pol ure na zmernem ognju.
Posebej skuhamo krompir, ki smo ga prej narezali na krhlje. Polovico krompirja odstranimo, ko je kuhan al dente. Drugo polovico krompirja zmiksamo z vodo in zalijemo bograč. Na koncu dodamo še krhlje kuhanega krompirja in postrežemo s kislo smetano.
Bograč postrežemo s kozarcem rdečega vina.
Recept smo zakuhali v sodelovanju z Darkom Klemenom, zmagovalcem kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija 2016. |