Recept za šmoren z mandlji in borovnicami
- 5. 10. 2018
Če smo že prejšnji teden zaključili s slaščico, pa nadaljujmo tudi tokrat! Saj si moramo dobiti toplotne obloge za zimo, kajne?
A šalo na stran. Tokrat smo izbirali sladko jed, ki je hitra za pripravo in jo enostavno pripravimo v ponvah Rosmarino Black Lava Stone, na katere se res nič ne prime. Izbira je bila več kot očitna. Če je naša palačinkarica perfektna za peko palačink, pa bo ponev z dvema ročajema kot nalašč za slastni cesarski praženec.
Šmoren ali cesarski praženec je nastal po naključju, da bi zadovoljili sladkosnednost cesarja Franca Jožefa. Danes to odlično slaščico poznamo v mnogih različicah. Klasične rozine lahko nadomestimo z drugimi sadeži, praženec pa popestrimo z dodatkom oreščkov. Belo moko lahko nadomestimo z ajdovo.
Sestavine za cesarski praženec z mandlji
- 4 jajca
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 6 žlic mletih mandljev
- ščepec soli
- pljusk mineralne vode
- 500 ml mleka
- 220 g moke
- malo masla
- borovnice in najljubša marmelada
- sladkor v prahu
Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg.
Zmešamo najprej suhe sestavine: mlete mandlje, moko in sladkor. Dodamo jajca in malo radenske, nato pa počasi vmešamo mleko. Pazimo, da ni grudic in da je masa prave gostote. Na koncu z lopatico vmešamo še sneg.
Ponev z dvema ročajema Rosmarino Black Lava Stone malo segrejemo na štedilniku in dodamo čisto malo masla. Ponev ima neoprijemljiv premaz, zato ne pretiravamo, dodamo le majhen košček za okus. Ko se maslo stopi, vlijemo tretjino mase v ponev. Počakamo, da se lepo zapeče (minutko ali dve). Nato z lopatico razdelimo omleto na štiri dele in jih obrnemo okrog.
Ko se zapečejo še na drugi strani, jih z lopatico raztrgamo na manjše koščke in še malo popečemo. Preložimo na krožnik.
Potresemo z borovnicami, mandljevimi lističi in sladkorjem v prahu ter ponudimo z žlico sladke marmelade. Zraven postrežemo kompot iz sezonskega sadja, sveže stisnjen sok ali smoothie, pripravljen v ekstraktorju Rosmarino Nutriblade.