Čokoladni souffle v litoželezni posodi
- 28. 09. 2018
Ena od izjemnih lastnosti litoželezne posode je njena legendarna neuničljivost. Lahko jo postaviš na štedilnik ali v pečico – dela na vsem od indukcije do odprtega ognjišča.
Poleg tega v litoželezni posodi lahko skuhaš vse živo! Od mesa do enolončnic, ker gre v pečico, pa je zelo primerna tudi za pripravo slaščic.
Ko smo zadnjič v Vitapurju prejeli vprašanje stranke, češ kaj naj skuha v našem najmanjšem Rosmarino Blacksmith's litoželeznem lončku, smo takoj zgrabili kuhalnico in zakuhali nekaj sladkega za vse čokoholike.
Sestavine za čokoladni souffle v litoželeznem lončku:
- 50 g masla
- 200 g temne čokolade
- Kakav v prahu
- 100 g sladkorja
- Ščepec soli
- 4 rumenjaki
- 6 beljakov
- 1 vanilin
- Pol žličke sode bikarbone
Postopek priprave čokoladnega souffleja v litoželeznem lončku:
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Na ogenj postavimo lonec z vrelo vodo, nadenj pa večjo posodo. V posodi nad paro tako zmešamo temno čokolado, vanilin sladkor in malo vode. Mešamo približno 10 minut, da mešanica postane gladka. Odstavimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato vmešaj rumenjake.
V veliki posodi zmešaj sneg iz beljakov. Ko se začnejo peniti, postopno dodaj sladkor in sodo bikarbono.
Beljakov sneg previdno vmešaj v čokoladno mešanico. Mešaj postopoma in pri tem privzdiguj čokoladno maso, da sneg ne upade.
Z rahlo čokoladno maso napolnimo litoželezne lončke Rosmarino (10 cm), testo se ne sme dotikati zgornjega roba posode. Daj v pečico in peci od 30 do 35 minut. Ne odpiraj pečice! Ko so souffleji pečeni, jih posuj z naribano čokolado in kakavom v prahu. Postrezi takoj.