Flancati in miške
- 12. 03. 2016
Sestavine
½ kg moke (pol ostre, pol gladke)
ščep soli, kocka svežega kvasa
2,5 dl mleka, žlica ruma
4 rumenjaki, 3 žlice sladkorja
pol stroka vanilje
nastrgana lupina polovice bio limone
60 g masla, 2 žlici kisle smetane
1. S toplim mlekom naredimo kvasec, presejemo moko v skledo, na rob razdelimo sol. Stopimo maslo.
2. Penasto umešamo sladkor z rumenjaki, dodamo postrgano sredico vanilje, limonino lupinico, maslo in smetano.
3. V moko vlijemo kvas, dodamo preostalo toplo mleko, malo pomešamo, dodamo jajčno zmes in zmešamo z mešalnikom v voljno testo.
4. Pokrijemo in pustimo vzhajati, da dvojno naraste.
5. Na pomokani površini razvaljamo testo na palec debeline in razrežemo v želene oblike. Polagamo jih na pomokan prtič in pokrijemo, da vzhajajo približno 15 minut.
6. Razgrejemo maščobo. Naredimo preizkus – ko se ob lesenem ročaju kuhalnice takoj dvignejo mehurčki, lahko položimo prve flancate v olje, pokrijemo za minuto, odkrijemo in obrnemo ter cvremo še 2 minuti. Odcedimo na kuhinjskem papirju.
7. Za miške: testa ne razvaljamo, ampak ga z čajno žličko zajemamo in spuščamo v razgreto maščobo.
Dober tek.