Medeni polžki
- 26. 02. 2016
- 2 rumenjaka
- ½ kg moke
- 2 dl mleka
- kocka kvasa
- malo soli
- 100 g sladkorja
- malo limonine lupinice
Nadev:
- 80 g masla
- jajce
- malo cimeta
- 120 g medu
1. Rumenjaka in sladkor dobro stepemo. Mleko segrejemo, malo osolimo.
2. V posodo s presejano moko nadrobimo kvas in postopoma dodajamo toplo mleko, nato dodamo rumenjaka s sladkorjem.
3. Zgnetemo fino testo, ki naj vzhaja slabo uro. Vzhajano razvaljamo.
4. Maslo segrejemo in z njim premažemo testo, potresemo s cimetom, nato pa dokaj na debelo polijemo z medom.
5. Testo zvijemo v rulado, da med ne izteka, in narežemo na malo debelejše kose – polžke.
6. Polžke porazdelimo na pekač in pustimo še pol ure vzhajati. Nato jih premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jih 5 do 10 minut oziroma toliko, da dobijo lepo zlato rjavo barvo.