Pire s česnom
- 11. 03. 2016
Sestavine za 6 ljudi
5 velikih krompirjev (en kilogram), narezanih na centimeter velike kocke,
15 olupljenih in prepolovljenih strokov česna,
2 žlički soli,
80 g masla,
80 g smetane za stepanje.
Priprava
V kozico dodate narezan krompir, česen in žličko soli. Dolijte toliko vode, da prekrije celotno vsebino v kozici. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj.
Pokrijte kozico in kuhajte cca 10 minut, dokler se krompir ne zmehča. Odcedite vodo. Krompir in česen nato pretlačite v skledi za mešanje. Dodajte maslo, smetano in ščepec soli in mešajte tako dolgo, dokler masa ne bo gladka. Pazite, da krompir ne bo preveč kašast.
Postrezite z zelenjavo, mesom, ribami ali jedmi na žlico.
Kuharski namig
- "Mlad" krompir praviloma ni dober za pripravo krompirjevega pireja.
- Kadar krompir pretlačimo skozi cedilo, to storimo navpično. Če ga tlačimo s krožnimi gibi, postane lepljiv. Enak, sicer užiten, a neugleden rezultat dobimo, če krompir zmiksamo v električnem mešalcu.