Recept za piščančji file v omaki z limono
- 1. 06. 2018
Belo piščančje meso pripravljamo na tisoč in en način, zaradi česar je postal nepogrešljivo živilo v kuhinjah po vsem svetu. Ker vsebuje manj maščob kot rdeče meso, pa je izjemno priljubljena sestavina zdravih jedilnikov. Tokrat ga pripravite v okusni omaki s papriko, belim vinom, šalotko in limono.
Sestavine za piščančji file v omaki:
- 400 g piščančjega fileja
- oljčno olje za peko
- moko za paniranje
- sol, poper, timijan
- eno rdečo papriko
- 2 stroka česna
- 1 drobno nasekljano šalotko
- sok in lupinico ene limone
- 0,5 dl belega vina
- vodo ali jušno osnovo za zalivanje
- nasekljan peteršilj za posutje
Piščančji file dobro operemo, osušimo in rahlo potolčemo z ravno površino tolkača za meso. Solimo, popramo in vsak file povaljamo v moki ter damo na stran.
Rdečo papriko narežemo na kocke. Segrejemo oljčno olje in na njem na hitro popečemo papriko in timijan. Odložimo papriko na stran. Na ostalem olju popečemo fileje na vsaki strani do rjavo rumene barve. Odložimo fileje na krožnik. Na istem olju popečemo šalotko in česen ter dodamo mešanico vode ali jušne osnove, limoninega soka in vina ter pokuhamo do primerne gostote. Pečene fileje in papriko vložimo nazaj v omako in še enkrat pokuhamo. Če je omaka prekisla, lahko dodamo žličko rjavega sladkorja oz. po potrebi in prevremo.
Posujemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo z nam ljubo prilogo.
Piščančje fileje smo pekli v ponvi Rosmarino Black Lava Stone.
Piščančji file v omaki je pripravljen v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |