Postanite boljši mojster v kuhinji

  • 26. 01. 2016
Postanite boljši mojster v kuhinji

Priskrbite si pravilno opremo

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste našli kakšen okusen recept in niste imeli osnovne opreme za pripravo?

Nato ste poskušali ustvarjati v napačni posodi in rezultat ni bil tisto, kar ste želeli.

Ah … mislim, da se lahko hitro najdemo v tem opisu.

Kaj je tista osnovna oprema, ki bi jo morali imeti v vsaki kuhinji?

1. Ponev oz. ponev s stekleno pokrovko.
2. Nižji lonec s pokrovom.
3. Višji lonec s pokrovom.
4. Kozica s pokrovom.
5. Deska za rezanje (ena za rezanje rib in mesa, ena za vse ostalo, lahko pa ena še posebej za sadje).
6. Osnovni pribor (noži, žlice, vilice, krožniki, razne merice …).
7. Pekač za peko.
8. Skleda za solato.

Organizirajte svoj prostor za kuhanje

Imejte dobro osvetljen prostor brez odvečne navlake. Imeti morate prostor za deske za rezanje, sestavine in skledo ali dve. Nože si postavite blizu, da so v hitrem dosegu.

V bližini si ne pozabite postaviti tudi koša za smeti, da med kuhanjem prehodite manjšo razdaljo. Prostor je seveda pri vsaki kuhinji omejen in potrebno je optimizirati, kjer lahko.

Nakupujte pametno

Prihranili bomo ogromno časa, če bomo lahko večerjo hitro postavili na mizo, brez da bi morali iti v trgovino vsak drugi dan. Najboljši pristop je tedenski načrt, kaj bomo kuhali. 

Pregledamo sestavine, ki jih bomo potrebovali in si napišemo podrobni nakupovalni seznam. Z dobrim seznamom bomo tudi nakupovali hitreje in se izognili skušnjavam nepotrebnega zapravljanja.

Imejte dobro založeno shrambo

Velikokrat se nam zgodi, da opazimo porabo različnih začimb. Ko jih naslednjič spet potrebujemo, pa so stekleničke prazne. Zato je dobro, da vedno, ko porabimo določeno začimbo, to takoj tudi napišemo na nakupovalni seznam.

Uporabite moč začimb in zelišč

Začimbe in zelišča so bistvenega pomena za pripravo okusne in tudi zdrave hrane. Tako lahko zmanjšamo porabo soli, sladkorja, masla in smetane. Vse to si seveda shranjujte v bližini dosega rok. Vedeti pa moramo, da začimbe po enem ali dveh letih na policah izgubijo svoj potencial. Zato jih je priporočljivo zamenjati, da bosta aroma in okus še boljša. 

Preberite svoj recept

Ko ste pripravljeni za kuhanje, si vzemite trenutek in podrobno preberite svoj recept. Čeprav si verjetno mislite, da lahko na hitro pregledate recept brez podrobnega branja, boste kljub vsemu prihranili čas in verjetno opravili še boljše delo. Tako boste točno vedeli, kaj pričakovati in se boste lahko boljše organizirali.

Kuhajte kot profesionalci

Če ste že videli kuharje v restavracijah, potem veste, kako hitri so pri pripravi hrane. So organizirani in pripravljeni, da čas porabijo učinkovito. Pripravite si vso potrebno opremo in sestavine, ki ste jih prebrali v receptu. S tem boste učinkovitost priprave hrane le še povečali.

Bi kaj dodali, spremenili? Pišite nam in z veseljem vam prisluhnemo.

P.S.: vso potrebno posodo imamo tudi v naši spletni trgovini! Povezava je TUKAJ!

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja