Postrv na žaru s sladko čili omako
- 10. 05. 2019
Čeprav postrvi na žaru navadno postrežemo s klasično tržasko omako, smo tokrat pripravili idejo za bolj eksotično pripravo. Ob sladki čili omaki se za prilogo najbolj priležejo jajčevci na žaru.
Postrv smo na žaru dimili s sekanci za dimljenje Rosmarino z okusom češnje, ki s sladko aromo lepo dopolni pripravljeno omako. Spodnji recept bo nahranil 4 lačne želodčke, za čas priprave pa si rezervirajte približno eno uro.
Sestavine za fileje postrvi
- 4 fileje (okoli 800 g) postrvi s kožo
- 50 ml olja
- 1 žlička kumine v prahu
- Morska sol
Sestavine za sladko čili omako
- 100 ml riževega kisa
- 120 g rjavega sladkorja
- 1 žlička sveže naribanega ingverja
- 1 strt strok česna
- 1 manjša na kocke narezana paprika
- 1 manjša sesekljana čebula
- 1 žlička čili omake
- 1 žlica paradižnikovega pasta
- 1 žlička koruznega škroba
Priloga
- 1 srednje velik jajčevec
- Sekanci za dimljenje Rosmarino – okus češnja
Priprava
Fileje postrvi nežno sperite pod tekočo vodo in jih osušite s papirnato brisačko.
V manjši skledi zmešajte olje, kumino v prahu in sol. Postrvi natrite s pripravljeno marinado in ovijte v aluminijasto folijo. Postavite v hladilnik za približno eno uro.
V vodi namočite 1-2 skodelici sekancev za dimljenje Rosmarino češnja za 30 minut.
Medtem jajčevec narežite na pol centimetra debele rezine. Stresite jih v cedilo in velikodušno potresite s soljo. Pustite 10-15 minut, saj s tem zmanjšate naravno grenkobo jajčevca. Ko končate, rezine jajčevca temeljito sperite pod hladno tekočo vodo.
V kaminu za prižiganje oglja in briketov Rosmarino zakurite oglje, ki ga stresete v žar. Pustite, da se žar dobro ogreje. Nato dodajte mokre sekance za dimljenje Rosmarino z okusom češnje in počakajte, da se začnejo dimiti.
Medtem stresite vse sestavine za sladko čili omako v ekstraktor hrane ali blender in miksajte, dokler ni mešanica popolnoma brez grudic. Prelijte mešanico v manjšo litoželezno posodo in ga položite na rešetko žara. Omako pokuhajte približno 6 - 8 minut, medtem pa nenehno mešajte. Ko se omaka začne zgoščati, jo odstranite z žara in pustite, da se pohladi. Servirajte v manjše posodice.
Postrvi vzemite iz hladilnika in s kožo navzdol položite na žar. Pecite 8-10 minut oziroma dokler postrv ni popolnoma pečena. Za postrvmi dodajte na žar tudi jajčevce in jih popecite na obeh straneh.
Postrv iz žara preložite na krožnik in pokapajte s sladko čili omako. Postrezite takoj.