Prihranite čas in kuhajte v ekonom loncu!
- 11. 01. 2017
Pred leti so bili ekonom lonci zelo uporabni in seveda tudi nadvse popularni. Potem je bilo nekaj časa zatišje, danes pa so ponovno vse bolj priljubljeni. Najnovejša tehnologija je ustvarila tehnično dovršene, popolnoma varne, napredne lonce, enostavne za uporabo.
V čem je prednost ekonom lonca pred ostalimi posodami?
Ekonom lonci so idealni za tiste, ki nimate veliko časa za kuhanje, saj je njihova glavna prednost hitro kuhanje, in to kar za 70 %. Tako boste prihranili na času kuhanja in imeli več časa za druga opravila. Prav tako hrana v ekonom loncu ohrani vse vitamine in minerale, obroki pa ne bodo le hitro pripravljeni, ampak tudi okusni in zdravi.
Kaj pa recepti? Kaj lahko v njem pripravimo?
V ekonom loncu boste izvrstno pripravili jedi na žlico. Takšni jedi sta tudi goveji golaž in juha. Preberite spodnja recepta in pripravite okusno kosilo.
1. Recept za goveji golaž
Sestavine:
- 1 kg govejega bočnika
- 750 g čebule
- 100 g olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol
- črni poper v zrnu
- 3 žlice mlete rdeče paprike
- 2 stroka česna
- 1 žlička kumine
- 1 lovorjev list
- 1 žlička majarona
Priprava:
Čebulo olupite, jo drobno nasekljajte in prepražite na olju. Dodajte paradižnikovo mezgo, premešajte in odstavite. Na čebulo stresite sladko mleto papriko, hitro premešajte in zalijte z litrom vode.
Meso narežite na manjše, enakomerno velike koščke, ki jih dodate čebuli. Prav tako dodate še česen in ostale začimbe, po želji pa lahko dodate še nekaj vode. Ekonom lonec pokrijte in kuhajte približno 20-25 minut. Nato počakajte, da se pokrovka vrne v prvoten položaj, potem lahko lonec odprete. To je to, in golaž je pripravljen!
2. Recept za govejo juho
Sestavine:
- 3/4 kg govedine s kostjo za juho
- 2 velika korenčka
- cel peteršilj (s korenom in zelenjem)
- 1/2 čajne žličke črnega popra v zrnu
- 1 zravnano čajno žličko soli
- 2 l hladne vode
Priprava:
Vse sestavine dajte v ekonom lonec. Zaprite pokrov in kuhajte na najvišji moči. Ko zavre in para ekonom lonca zapre ventil, zmanjšajte temperaturo na tretjino in kuhajte še 25 minut.
Lonec odstavite in ga pustite zaprtega še vsaj dve uri. Petnajst minut pred kosilom ekonom lonec odprite in juho precedite v drugo posodo. Ko zavre, zakuhajte še rezance in dodajte še kuhan korenček ter drobnjak. Enostavno, kajne?
Customer Comment
sandra s. 24. november 2024
-
Moja mami kuha s to zadevo odkar pomnim. Tudi sama sem šla po njega pred kratkim (https://www.letakonosa.si/interspar/darilni-boni-od-srede-13-02-2019-0/?page=4 - fenomenalna cena) zdaj pa se bom po vašem receptu še prepričala o njegovi uporabnosti :)