Recept za sivkin clafoutis s hruško
- 25. 08. 2017
Hitro pripravljena in nežna sladica s pridihom sivke. Za dan, ko si zaželiš, da bi bil med prostranimi polji sivke v južni Franciji.
Sestavine:
- 50 g moke
- 50 g sladkorja
- ⅓ žličke vanilje v prahu (lahko vaniljev sladkor)
- 2 ščepa sivkinih cvetov
- 2 jajci
- 20 g masla (stopljenega)
- 2 dl mleka (sobne temperature)
- zrela hruška
Postopek:
1. Dva majhna pekača namastimo z maslom. Hruško po dolgem prerežemo na polovico. Vsako polovičko nato še narežemo na rezine (ki naj se držijo skupaj).
2. V posodi zmešamo moko, sladkor, vaniljo in sivko. Dodamo jajci, dobro premešamo ter prilijemo še stopljeno maslo in mleko. Zmes mora biti gladka in precej tekoča.
3. Hruško (polovičko) položimo v pekač in okoli nje vlijemo pripravljeno testo. Pečemo pri 180 stopinjah približno 27–30 minut (oz. do zlato rjave barve).
4. Pečeno pustimo stati nekaj minutk, posujemo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo. Namig: sivko lahko v receptu tudi izpustimo ali jo nadomestimo z drugo začimbo. In še: med peko clafoutis precej naraste v vse smeri, vendar se takoj, ko je pečen, »usede« nazaj v pekač.