Recept za vročo in strastno paello a la flamenka
- 3. 08. 2018
Paella na vašo mizo prinaša okuse strastne španske pokrajine. Rižota izvira iz Valencije, najbolj poznana verzija pa združuje vonjave morskih sadežev in piščanca. Postrezite jo kar v ponvi, v kateri ste jo kuhali, zraven pa ponudite kozarec kakovostnega rdečega vina.
Sestavine za paello a la flamenka
- 1 pekočo klobaso (chorizo) narezno na kolobarje
- malo olivnega olja
- 3 stroki česna
- 1 rdečo papriko
- 1 zeleno papriko
- malo belega radiča (vitlofa)
- 350 g riža (arborio ali riža za paelle)
- 7 kosov piščanca
- nekaj škampov
- nekaj kozic
- nekaj školjk
- 2 dl vina za zalivanje
- 2 skodelici jušne osnove za zalivanje
- 1 paradižnik
- 1/2 č. žličke paprike v prahu
- malo pravega žafrana (lahko izpustite, a bo paella bela)
- malo peteršilja
- malo soli in popra
- limona za okras
Zelenjavo razrežemo na primerne kose, posolimo, popršimo z oljem in pečemo v pečici na 200°C dokler paprika ne dobi hrustljavo kožico (na koncu lahko pečico nastavimo na "žar"). Papriko olupimo.
Medtem segrejemo malo olivnega olja in na njem popečemo na kolobarje narezan chorizo. Ko je primerno popečen, ga odložimo na papirnate brisače. Na istem olju popečemo na kose narezanega soljenega piščanca in dodamo strt česen ter papriko v prahu.
Na hitro popražimo, dodamo opran riž ter ga vsaj 5 min pražimo brez dodajanja tekočine (dokler ne postekleni). Dodamo belo vino in spet pražimo riž, da izpari polovico vina, nato dodajamo jušno osnovo (v kateri je ščepec žafrana) tako, da se postopno riž bolj praži kot kuha.
Vmes dodamo chorizo, kozice, paradižnik in lignje (cele, če so majhni). Ko tekočina skoraj povre in vmes nastajajo luknjice, vstavimo v riž še škampe. Vse dokončno začinimo in pokrijemo s folijo (če kuhamo v pravi »paeljeri«) ter kuhamo še 10 min, da na dnu dobimo skorjico oziroma »socarrat«.
Na koncu po želji lahko dodamo še školjke (predhodno pokuhane za 5 min v mešanici vode in vina). Po vrhu zložimo popečeno zelenjavo, posujemo z domačim peteršiljem in okrasimo s krhlji limone.
Paella a la flamenko je pripravljena v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |