Recept za boršč z rdečo peso in paradižnikom
- 28. 10. 2017
Pravijo, da je popoln boršč takšen, kot bi življenje moralo biti, pa nikoli ni. Pozimi pogreje, ko pride pomlad, okrepča. Ruska klasika, v kateri ne sme manjkati rdeče pese. Lahko ga pripravite z zelenjavno ali govejo jušno osnovo. Poskusite in se prepričajte.
Sestavine za 4 osebe:
- 2 rdeči pesi,
- 2 korenčka,
- tretjina manjše glave rdečega zelja,
- 1 rdeča čebula,
- 1 strok česna,
- 2 stebla zelene,
- 400 ml paradižnika v koščkih,
- 2 žlici sladkorja,
- žlica balzamičnega kisa,
- žlička koprca,
- 2 žlički soli,
- 4 žlice kisle smetane,
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali mesne).
Priprava:
1. Rdečo peso in korenje očistimo in nasekljamo na majhne koščke (lahko ju tudi naribamo).
2. Čebulo in česen nasekljamo in ju v loncu pražimo skupaj z narezanim koščkom stebelne zelene.
3. Dodamo korenje, peso in paradižnik v koščkih ter dobro premešamo.
4. Segrejemo do vretja, zmanjšamo ogenj in dodamo sladkor, balzamični kis, sol, koprc in nasekljano rdeče zelje.
5. Prilijemo vročo jušno osnovo in na majhnem ognju kuhamo pol ure.
6. Postrežemo z žlico kisle smetane in posujemo s peteršiljem.
Boršč je pripravljena v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |