Recept za bučne njoke
- 13. 10. 2017
Če ste med tistimi, ki obožujete jedilne buče, nikar ne izpustite tokratnega recepta. Bučni njoki so lahko odlična priloga, seveda pa jih lahko jeste tudi kot samostojno jed.
Potrebujemo:
- 50 dag olupljene in očiščene buče (hokaido, muškatna, maslenka),
- tri žlice drobno naribanega parmezana,
- ostra moka,
- muškatni orešček,
- dve žlici oljčnega olja,
- nekaj lističev žajblja.
Priprava:
Bučo narežemo na večje kose in kuhamo v soljeni vodi kakšnih deset minut. Odcedimo in nekaj časa pustimo na cedilu, da odteče vsa tekočina. Bučo pretlačimo z vilicami in dodamo parmezan. V maso za njoke naribamo muškatni orešček, sol pa ni potrebna, ker je parmezan običajno dovolj slan. Zdaj postopoma dodajamo moko, in sicer toliko, da lahko s pomokanimi rokami oblikujemo svaljek. Testo naj bo precej mehko. Pustimo deset minut, da se moka napne, nato pa razrežemo na koščke in med dlanmi posvaljkamo kratke, debelušne svaljke. Enega po enega spuščamo v vrelo soljeno vodo. Ko so vsi v loncu, temperaturo znižamo, tako da voda le nalahno vre. Praviloma so kuhani, ko izplavajo. Pobiramo jih s penovko in odcedimo na cedilu. Na olju popražimo sveže lističe žajblja in s tem zabelimo njoke.
Dober tek.
Bučnji njoki so pripravljeni v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |