Recept za čokoladno torto z jagodami
- 19. 04. 2016
Podlaga
- 200 g polnozrnatih piškotov
- pest mandljev
- 180 g margarine
- mleti cimet,
- mleti muškatni orešček,
- mleti ingver
Krema
- 400 g temne čokolade (200 g jedilne in 200 g čokolade z vsaj 70 % kakava)
- 500 ml sladke smetane
- 250 g masla okrasitev jagode (lahko dodamo tudi boronice, maline …)
Priprava:
1
Mandlje prepražimo v ponvi, da rahlo potemnijo. Pustimo, da se malo ohladijo, nato jih fino zmeljemo. Zmeljemo tudi piškote. Mlete mandlje, piškote in začimbe (dodamo po okusu) zmešamo skupaj s stopljeno margarino, da dobimo piškotno testo. Testo enakomerno porazdelimo v tortni pekač (premer 24 cm).
2
Čokolado razlomimo v koščke in damo v skledo. Dodamo še maslo in prelijemo z vrelo smetano. Dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes, in postavimo v hladilnik (za približno pol ure do ene ure), da se ohladi in začne strjevati. Čokoladno zmes narahlo stepemo, da dobimo rahlo kremo svetlejše barve. Nato jo razporedimo po piškotnem testu in po vrhu okrasimo z jagodami (dodamo lahko tudi drugo sadje). Postavimo v hladilnik ali hladen prostor, da se strdi.
3
Pred postrežbo torto vsaj dve uri pustimo na sobni temperaturi, da krema postane rahla in jo lahko lepo režemo.
Pa dober tek! ;)