Recept za domači jabolčni zavitek
- 6. 01. 2017
Mmmm, le kdo ne pozna okusnega, domačega jabolčnega zavitka? Pravimo mu tudi kar »štrudl«, ki je še posebej popularen v zimskem času. Da ga boste lahko pripravili tudi vi, prilagamo recept.
Za testo potrebujete:
- 25 dag moke
- 1-1,5 dl mlačne vode
- 1 dl olja
- 10 dag masla ali margarine
- sol
Nadev:
- 1 kg kislih jabolk
- 10 dag masla
- 1 žlička cimeta
- 3 žlice rozin, namočenih v rum
- sladkor po potrebi
Priprava:
Če testa ne želite pripravljati doma oz. tega niste vešči, ga seveda lahko kupite. Mi vam predstavljamo recept tudi za testo, če se želite priprave lotiti kar sami.
Na leseno desko presejte moko, na sredini naredite jamico, vanjo vlijte olje in dodajte sol. Prilijte še mlačno vodo in dobro zmešajte. Nato testo dobro gnetite približno 10-15 minut. Naredite hlebček, položite ga na pomokano desko, premažite z oljem, maslom ali margarino. Pustite počivati 30 minut.
Čez mizo razgrnite prt, ga pomokajte in na sredino položite hlebček. Razvaljajte ga in pomažite z maščobo. Pomembno je, da ga razvlečete čim bolj na tanko.
Potem pride na vrsto še nadev. Jabolka operite, olupite in naribajte. Tudi rozine najprej dobro operite in jih preberite, nato pa namočite v rum. Vse skupaj zmešajte s sladkorjem in cimetom ter razporedite po testu. Pokapajte ga še z raztopljenim maslom, še posebej po robovih. S pomočjo prta testo zvijte in položite v pomaščen pekač. Pecite približno 40 minut v vnaprej segreti pečici na 170-180 stopinj.