Recept za dunajski zrezek s krompirjevo solato
- 17. 08. 2018
Originalni dunajc je obvezno pripravljen iz teletine, ki je v primerjavi z drugimi vrstami mesa lažje prebavljiva in ima manj maščob. Poleg se najbolj prileže hladna krompirjeva solata, v kombinaciji s hrustljavo zapečenim zrezkom pa gre za petkovo klasiko, ki jo bodo z veseljem pohrustali tudi najbolj izbirčni jedci.
Sestavine za dunajske zrezke
- 4 telečje zrezke (približno 200 g)
- malo moke
- 1 jajce
- malo drobtin za paniranje
- malo semen za paniranje
Sestavine za krompirjevo solato
- 300 g krompirja, ki se ne razkuha (npr. kifelčarja)
- 1 rdeča čebula
- ščep soli
- ščep popra
- ščep sladkorja
- 0,5 dl vinskega kisa
- 0,3 dl olja
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 šopek drobnjaka
Zrezke dobro potolcite in posolite. Povaljajte jih v moki, dobro otresite in potopite v razžvrkljano jajce.Nato jih povaljajte v belih drobtinah in specite na vroči masti ali olju. Opozorilo: zrezki morajo v maščobi plavati. Ponev vedno malo potresite, da se maščoba in zrezek stalno premikata. Paniranje se tako najlepše dvigne, zrezki pa obdržijo svojo želeno valovito obliko. Pomembno: pri obračanju zrezkov ne prebadajte!
Zrezke lahko spečete tudi v pečici. Zrezke običajno spanirajte (moka, jajce, drobtine) in jih zatem potopite v olje. Nato jih položite na pekač (lahko podložite tudi papir za peko, ki vpija maščobo, a ni nujno) in jih pecite zgoraj in spodaj pri temperaturi cca. 180° C, dokler se zlato rjavkasto ne zapečejo. Tako lahko hkrati spečete več zrezkov. Zrezeke po pečenju temeljito obrišite z kuhinjsko brisačko in postrezite.
Za solato čebulo olupite in narežite na koščke. Krompir operite, postavite v slano vodo in kuhajte toliko časa, da postane mehak, še toplega olupite in narežite na rezine. Zmešajte in začinite ga z marinado iz vinskega kisa, olja, sladkorja, gorčice, popra in čebule. Krompirjeva solata ne sme biti preveč tekoča in niti ne preveč lepljiva.
Dunajski zrezki s krompirjevo solato so pripravljeni v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |