Recept za vrhunski goveji golaž
- 16. 11. 2018
Za golaž velja, da je KRALJ med enolončnicami. Najboljši okus golaža dosežemo, če ga kuhamo v kotlu, katerega efekt pa vam omogoča tudi naša litoželezna posoda Rosmarino Blacksmith's.
Priprava govejega golaža, bo zagotovo najbolj enostavna v velikemu litoželeznemu loncu Rosmarino Blacksmith's, ki zagotavlja segrevanje na veliki temperaturi, pri pripravi hrane pa ohrani hranilne snovi in omogoča, da se obroki pripravljajajo v lastnemu soku – v primeru golaža, bo to dalo vašemu kosilo bolj poln okus in prijetnejšo aromo odličnemu obroku.
Za goveji golaž potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 kg govedine (priporočamo bočnik)
- 1 kg čebule
- 4 stroki česna
- 0,5 dl olja
- 1 žlica moke
- 40 g paradižnikove mezge
- 30 g mlete rdeče paprike
- 2 dl vode
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlička soli
- 2 ščepca mletega popra
Za začetek na kuhalno ploščo pristavimo litoželezni lonec Rosmarino Blacksmith's in vanj vlijemo olje. Ko se olje dodobra segreje, dodamo nasekljano čebulo. Najhitreje jo boste nasekljali kar z rezalnim setom za zelenjavo Rosmarino.
Čebulo rahlo posolimo in popražimo – pražimo toliko časa, da ohrani barvo, lepo 'postekleni' in izloči sok. Ko čebula postekleni, ji dodamo še česen, vse skupaj pa pražimo toliko časa, dokler ne zaznamo, da česen izloči lep, prijeten vonj.
Ko sta čebula in česen popražena, jih rahlo potrosimo z moko. Vse skupaj premešamo in med stalnim mešanjem česnu in čebuli dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Ko se vse skupaj lepo spoji v gladko zmes, dodamo na kocke narezano meso ter mešamo, dokler meso ne porjavi. Osnovo za golaž skrbno zalivamo z vodo ter naknadno dodamo lovorjev list, vse skupaj se premešamo in s pokrovko pokrijemo. Popramo in solimo po lastni presoji in okusu. Kuhanje nadaljujemo na zmerni temperaturi še od dve do tri ure oziroma dokler se čebula ne razpusti v omako, meso pa na otip postane mehko in se ob dotiku vilice lepo razsloji.
Pripravljeno jed serviramo v globoke krožnike. Za prilogo lahko izberemo domači kruh, ki ga je enostavno speči v visokemu pekaču Rosmarino Baker Gold ali polento, ki jo enostavno pripravimo v litoželeznemu lončku Blacksmith's.
Dober tek!