Božični recept za linške piškote
- 18. 12. 2018
Poznaš linško torto? Izumljena je bila v Linzu, v Avstriji. Linška torta je ena najstarejših pit na svetu, recept naj bi nastal že v 17. stoletju!
Iz recepta za testo linške torte izvirajo tudi linški piškoti. Sestavljeni so iz zgornjega in spodnjega dela, ki ju povezuje sladka sadna marmelada. Zgornji del piškota ima luknjico, ki se imenuje linško oko. Po tradiciji je linško oko okrogle oblike, vendar jih pogosto izrezujemo tudi kot zvezdice, srčke ali smrečice.
Za pripravo linških piškotov potrebujete:
- Nizki pekač Rosmarino Gold Stone ALI Pekač z mrežico Rosmarino Baker Gold
- Kuhinjsko zaščitno rokavico Svilanit
- Valjar, peki papir, modelčke za piškote, mikser
Sestavine za testo linških piškotov:
- 250 g bele moke
- 100 g sladkorja
- 150 g zmehčanega masla
- 70 g mletih mandljev ali orehov
- 2 rumenjaka
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali 1 vanilin sladkor
- ščepec cimeta
- ščepec soli
- žlička naribane limonine lupinice
Sestavine za namaz linških piškotov:
- jagodna ali marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Priprava linških piškotov
Sestavine za testo zmešamo skupaj v veliki skledi. Pokrijemo s prozorno folijo in testo položimo počivat v hladilnik vsaj za eno uro.
Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo v 3 milimetre tanko plast.
Eno tretjino testa bomo uporabili za zgornji del piškota z luknjico oziroma linškim očesom, dve tretjini pa za spodnji del.
Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. Spodnje dele piškotov položimo na nižji pekač Rosmarino, na katerega smo položili peki papir. Po 12 minutah jih odstranimo iz pečice in preložimo na pekač z mrežico, da se ohladijo. Nato spečemo še zgornje dele piškotov.
Ko se piškoti ohladijo, jih sestavimo skupaj. Z marmelado namažemo spodnji del in prekrijemo z zgornjim. Tako namazane piškote polagamo nazaj na nižji pekač Rosmarino in jih za nekaj minut vrnemo v vročo pečico. Marmelada bo želirala in povezala oba dela piškota.
Ponovno počakamo, da se pohladijo in jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Ponudimo jih gostom in domačim, ali jih zavijemo v lično škatlico kot ročno izdelano darilo za vse, ki nam pomenijo največ.