Nadevan sladki krompir na žaru s feta sirom
- 17. 05. 2019
Če imate na obisku vegetarijansko druščino, jih presenetite s tole odlično jedjo iz sladkega krompirja. V tem primeru računajte na vsaj dva krompirja na osebo, ter poleg postrezite veliko skledo poletne solate.
Če pa želite, lahko sladki krompir postrežete kot prilogo. V tem primeru bo dovolj, da vzamete en krompir na osebo, zraven postrezite piščanca na žaru.
Tako kot navadni krompir tudi sladki potrebuje nekoliko daljši čas pečenja. Za pripravo si tako vzemite vsaj uro in pol časa.
Sestavine:
- 4 srednje veliki sladki krompirji
- 1 majhen sesekljan paradižnik
- 200 g feta sira
- 100 g kisle smetane
- 1 majhna paprika, narezana na kocke
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička posušenega timijana
- 1 žlička posušenega majarona
- 1 žlička posušene bazilike
- pol žličke kajenskega popra
- sol in sveže mlet črni poper
- sekanci za dimljenje Rosmarino – češnja
Priprava:
Sekance za dimljenje Rosmarino z okusom češnje pred uporabo namočite v vodo za 30 minut.
Sladki krompir temeljito očistite in sperite pod mrzlo tekočo vodo in prerežite po dolžini na pol. Posolite in naoljite. Krompir ovijte v kos aluminijaste folije in ga postavite na stran.
Segrejte žar na oglje. Odcedite lesne sekance in jih zavijte v aluminijasto folijo. Večkrat preluknjajte folijo z vilicami, da ustvarite luknje. Položite na oglje in počakajte, da se sekanci zadimijo.
Položite sladki krompir na rešetko in pecite približno 40 minut. Krompir je pečen, ko se toliko zmehča, da ga lahko nežno predrete z vilicami.
Med pečenjem krompirja pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte feta sir, kislo smetano, nasekljan paradižnik, timijan, majaron, baziliko, kajenski poper, sol in sveže mleti črni poper. Poskusite nadev in mu po potrebi dodajte začimbe po svojem okusu.
Pečen sladki krompir odstavite iz žara in počakajte približno 5 minut, da se nekoliko pohladi.
Izdolbite polovice sladkega krompirja in pri tem pazite, da vam v roki ne ostane samo še olupek. Izdolbeno maso krompirja vmešajte v pripravljen nadev.
Z nadevom napolnite krompirje do roba in dodajte nekaj kapljic olivnega olja. Nato ponovno zatesnite aluminijasto folijo in za 15 minut vrnite na žar oziroma dokler se feta sir ne stopi.
Postrezite še vroče.