Recept za narastek z blitvo
- 18. 01. 2018
Blitva je zelo podobna špinači in vsebuje veliko magnezija, železa, kalija, kalcija, vitamina B in C ter folne kisline. Pripravite jo lahko kot prilogo ali v juhi, odlično pa se obnese tudi v narastku.
Potrebujemo:
- 1 kg blitve,
- 6 jajc,
- 3 žlice moke,
- sol, poper, muškatni orešček,
- 75 g parmezana.
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 °C. Pripravimo si večji okrogel ali pravokoten pekač, ki ga po potrebi namastimo. Blitvo očistimo, na hitro blanširamo v vreli vodi in nato napol ohladimo. Če so njena stebla že zelo čvrsta, jih skuhamo najprej, in sicer malo dlje, šele kasneje dodamo liste, ki jih le blanširamo. V posebni posodi medtem dobro spenimo rumenjake, jih solimo, začinimo ter jim postopoma dodamo moko in parmezan. Posebej stepemo beljake v čvrst sneg. Ohlajeno blitvo grobo narežemo in jo rahlo vmešamo v rumenjakovo zmes. Nazadnje dodamo še beljakov sneg in zmes previdno naložimo v model. Postavimo v vročo pečico za 15-20 minut, odvisno od višine zmesi v modelu. Preverimo z zobotrebcem.
Narastek z blitvo je pripravljen v sodelovanju v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |