Recept za preprosto bolonjsko omako
- 19. 05. 2017
Bolonjsko omako po receptu Rosmarino kuharja Blaža Ivanoviča lahko uporabite na različne načine, priprava pa je nadvse preprosta.
Sestavine:
- 0,5 kg mešanega mletega mesa (svinjsko, goveje 50/50)
- 1 velika čebula (grobo sekljana)
- 5 strokov česna (drobno sekljani)
- 1 večje korenje (naribano)
- 1dl belega vina
- 1 pločevinka pelatov (z vilico jih grobo pretlačimo)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhe bazilike
- sol in poper
- 2 dl vode
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek:
V široko ponev Rosmarino vlijemo oljčno olje in počakamo, da se razgreje (srednja temperatura). Dodamo čebulo in korenje. Sotiramo 5 minut. Dodamo česen in začimbe. Solimo in popramo po okusu. Sotiramo še 5 minut in dodamo vino. Počakamo 1 minuto, da alkohol povre in dodamo meso. Meso razkosamo na čim manjše koščke, da se enakomerno zapeče. Ko se meso obarva, dolijemo pelate. Premešamo, dodamo vodo in pokrijemo. Na zmernem ognju kuhamo 40 minut in odkrijemo. Če omaka ne deluje dovolj gosto, jo nepokrito kuhamo še nekaj minut, da tekočina izhlapi. Ko smo zadovoljni s strukturo omake, jo pokrijemo in ugasnemo ogenj. Počakamo 1 uro, da omaka nekoliko postoji.
Omako lahko uporabimo za lazanjo, kanelone, kot dodatek k omleti ali pa preprosto s testeninami.
Dober tek! :)
Recept pripravil: Blaž IvanovičRosmarino kuhar in Ex Masterchef Slovenia Contender |