Recept za roza zdrobove njoke v sirovem bešamelu
- 3. 11. 2017
Tudi navaden zdrob se zdi, da v roza obleki pregrešno zablesti. Preizkusite in se prepričajte še sami.
Potrebujemo:
Za njoke:
- 6,5 dl mleka,
- sol,
- 150 g zdroba,
- 3 žlice pireja iz pečene rdeče pese (olupljeno, narezano peso prelijemo z oljčnim oljem, solimo, popramo, prelijemo s sokom limone in posujemo s timijanom ter pečemo na 180 °C 45 min oz. dokler ne karamelizira, spiriramo),
- malo oljčnega olja ali 1 žlica masla,
- 70 g naribanega parmezana,
- 1 rumenjak (po želji).
Sirov bešamel:
- 1 dl mleka,
- 150 g gorgonzole ali drugega sira po okusu,
- žlička moke.
Zeleni preliv iz rukole:
- 1 dl oljčnega olja in večji šop oprane rukole spiriramo in rahlo solimo ter dodamo sok ene limone.
Priprava:
Pristavimo mleko, ki smo mu vmešali pire rdeče pese in dodamo sol. Skuhamo zdrob. Med mešanjem mu dodamo nariban parmezan in rumenjak. Maso malo ohladimo, jo stresemo na peki papir in oblikujemo štruco, ki jo s pomočjo papirja zavijemo v zvitek. Zvitke dokončno ohladimo v hladilniku (vsaj eno uro). Ohlajene odvijemo in narežemo na 1,5 cm debele kose. Zložimo v namaščen pekač in pečemo na 180 °C vsaj 10–15 minut.
Med tem pripravimo sirov bešamel tako, da v vrelo mleko zdrobimo gorgonzolo, vmešamo žličko moke in vse med mešanjem z metlico zavremo ter kuhamo nekaj minut na nizki temperaturi, solimo in popramo.
Serviramo tako, da na krožnik razlijemo malo sirovega bešamela, nanj naložimo cmoke in vse prelijemo s prelivom iz rukole.
Zdrobovi njoki so pripravljen v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija. Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami! |