Ražnjiči z mesnimi kroglicami
- 17. 05. 2019
Mesne kroglice so najbolj poznane v paradižnikovi omaki za špagete, redkeje pa si jih pripravimo na žaru, saj so po tradiciji na jedilniku vedno čevapčiči in pleskavice.
A mleto meso lahko pripravimo tudi drugače. Z malo drugačnimi začimbami, priročno nataknjeni na špile, hitro dobi popolnoma drugo dimenzijo okusa.
Za kar se da poln okus ražnjiče za kratek čas dimimo še z vrhunskimi sekanci Rosmarino z okusom jabolka.
Poleg ražnjičev z mesnimi kroglicami se odlično prileže velika poletna solata, manjkati pa ne smejo niti sočno zapečene paprike na žaru.
Recept zadostuje za 6 lačnih oseb, za pripravo pa potrebujete 1 uro.
Sestavine za ražnjiče z mesnimi kroglicami:
- 1 kg mlete govedine
- 1 velika čebulo, sesekljana
- 3 velika jajca
- 100 g večnamenske moke
- 50 g drobtin
- 2 žlički sode bikarbone
- 1 žlička prekajene paprike
- četrt žlička kajenskega popra
- 1 žlička posušenega majarona
- četrt žličke posušenega rožmarina
- 1 žlica česna v prahu
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- lesena nabodala – špile, namočene v vodi za 30 minut
- sekanci za dimljenje Rosmarino – jabolko
Priprava:
Vse sestavine zmešajte v srednje veliki skledi. Če je mešanica preveč lepljiva, dodajajte moko, dokler ni masa ravno pravšnja.
Pomokajte svoje roke in oblikujte mesne kroglice, velike približno 4 cm v premeru. Izoblikovane kroglice nabodite na špile in postavite na stran.
Medtem pripravite žar. Ko se žar dodobra segreje, na oglje dodajte sekance za dimljenje Rosmarino. Če nimate posode za dimljenje, jih položite v aluminijasto posodo in jo pokrijte z alu folijo, v katero napravite luknjice z vilicami, da lahko dim uhaja iz posode.
S kleščami za žar primite papirnato brisačko, ki ste jo pomočili v olje in z njo premažite rešetke. Nabodala z mesnimi kroglicami pecite 10-12 minut in jih sproti previdno obračajte, da se na vseh straneh enakomerno zapečejo.
Postrezite takoj.