Skodelice z borovnicami
- 11. 08. 2017
Pregrešno dobra sladica, ki se ji navdušenci nad borovnicami zagotovo ne boste mogli upreti.
Potrebujete:
- 350 g borovnic, na skodelico žlička sladkorja
Testo:
- 150 g masla (hladnega, narezanega na kocke)
- 100 g sladkorja (lahko rjavega)
- 150 g moke (npr. kamutove polnozrnate)
- 1 rumenjak, 2 žlici hladne vode in še stepeno jajce za premaz, polovica lončka kisle smetane
- 0,5 dl sladke smetane
Priprava:
1. Sestavine za testo na hitro zmešamo v kepo, zavijemo v večjo vrečko za zamrzovanje hrane in postavimo v hladilnik za najmanj tri četrt ure. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
2. Z borovnicami napolnimo skodelice do vrha. Če so kisle, dodamo žličko kristalnega rjavega sladkorja.
3. Zmešamo obe smetani in shranimo na hladnem. Poiščemo kozarec v velikosti skodelice za izrezovanje »pokrovov« iz testa.
4. Testo razdelimo na dva dela, enega shranimo v hladilnik, drugega razvaljamo kar v vrečki na debelino 2–3 mm. Vrečko prerežemo, testo malo poprašimo z moko in z obrnjenim kozarcem zarežemo kroge. Te položimo na borovnice v skodelicah, stisnemo na robovih in na sredini naredimo majhno luknjico, da skoznjo uhaja para. Premažemo s stepenim jajcem in postavimo v pečico za 8–10 minut, odvisno od velikosti skodelic. Ko zmanjka testa, ponovimo postopek s tistim iz hladilnika ali ga zamrznemo za prihodnjič.
5. Na samo malce ohlajene borovnice položimo žlico smetane, ki jo okrasimo z eno borovnico.
In sladkanje se lahko začne! ;)